28 de jul. de 2011

L'agricultura ecolóxica xorrez n'Asturies

Ésta ye una bona noticia, sí señor, esbillada dende'l portal de la RTPA. Polo menos pa los que somos del tema.

Home, nun me quiero dexar llevar pola emoción -lo bono son los cultivos industriales masivos tranxénicos, que dexen más cuartos- pero bono, como güei teo'l día irreverente, permitome esta llicencia.

Por cierto, los ocalitos nun son precisamente un cultivu ecolóxicu, anque los cuches bien, col cuchu de lo bono, bien fechu, y de vaca del país. L'ocalitu va meyor con fosfatos industriales, con abonu d'esi agresivu, que vien en sacos, y eso. Anque tampoco pasa gran cosa si nun se cuchen, ellos lo que piden ye agua. Les condiciones fitosanitaries del tarrén son pa ellos inocuaes. Como si nun entren los xabariles. Tanto meyor, asina nun los joden.

Pero tán bien los cultivos ecolóxicos, magar nos llamen hippies. Eso si sos nuevu, si sos vieyu ya gastas pucha, entós llamente zarráu.



Pero bono. Un güertín pequeñu, ye lo más agradecíu que pue haber. Y non sólo eso, unde entá queda biesca brava, hai fruta xabaz como arándano, que ye de lo meyor, y pa min ye una oportunidá de futuru. Les frutes colloraes, como l'arandanu, la frambuesa, la grosella, les mores, pero tamién la fresa, la guinda y la zreza van tener, nun mercáu futuru, munchu éxitu. Tanto pa la ellaboración de dulce o mermelaes, como pal so consumu frescu. Y nun había qu'escaecer la so exportación,  faza países europeos y anglosaxones unde se consumen bien. Y piden un clima como l'asturianu....



¡Ái, el nuesu campu! Ye fonte de sabiduría. Muncho nos queda inda que mirar ehí pa conocenos meyor, y de xuru, prosperar como pueblu (y asina atopar el nuesu llugar nel mundu).

Por cierto, n'Asturies yá hai empreses que se dediquen a esto... ¡Sedrá por praos!

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